Acélszobrászat logo
repesosziv1Tömb-Háza02Csíkos végtelenrepesosziv2MozgásI.szivor1ÉkszerAkkor_majd...szivor2
line
KÉSZ

KASZ2013, a X.!
X. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion,
nemzetközi fémművészeti alkotótábor
2013. augusztus 5- 21.
Kecskemét, KÉSZ Ipari Park


Nem gondoltuk, de ez már a TIZEDIK!
Évfordulót ünnepel a kecskeméti acélszobrász alkotótelep. 2004-ben Majoros Gyula vezetésével, Kopasz Tamás, Gaál Tamás, Drabik István, Tóth József és Zielinski Tibor acélszobraikkal indították útnak a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpoziont, a KASZ-t.
A KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programjának köszönhetően a helyszín, a keretek, azóta is változatlanok, a nyár az acélszobrászoké. A KÉSZ Ipari Park acélszerkezet-gyártó bázisán kialakított műhelyekben a gyár eszközparkjával, az acélanyagok sokféleségével, újabban pedig más fémalapanyagok felhasználásával nagyobb szabadságot élveznek az alkotók, lehetőséget kapnak a kiteljesedésre.

A KASZ mindig is nyitottságával hívta fel magára a figyelmet. Nem csak az acélspecialisták, de más anyagokkal dolgozó szobrászok, ill. képalkotó képzőművészek is kipróbálhatják itt magukat. Jelentős munkássággal bíró, idősebb művészek mellett fiatal tehetséges pályakezdők, képzőművész hallgatók dolgoznak itt, vagy éppen határon túlról érkeznek a vassal, fémmel foglalatoskodók. Jellemzően nagy az érdeklődés a hölgyek körében a rideg acél iránt.

Ez alatt a tíz év alatt sok rendezvényre, neves kiállítóhelyekre hívták meg a KASZ műveket, alkotókat. Egyes műtárgyak köztérre kerültek, mások gyűjteményekben kaptak helyet.
A KÉSZ Ipari Park részben szabadtéri kiállítóhellyé lett, de az ipartelep tőszomszédságában található FourPoints by Sheraton szálloda gyönyörű parkjában igazi szoborparkot, látványtárlatot alakítottunk ki a műértők örömére, egy kicsit a városmarketinget is segítve.
Terveink szerint a neves művészekből verbuválódott idei csapat is kiemelkedő művekkel gazdagítja majd a hazai kortárs művészeteket.

Ezen a nyáron is változatos az alkotók köre. Szurcsik József már két alkalommal alkotott itt a kezdeti években, a festett vásznaktól most ismét az acélhoz fordult, hogy arcéleit megeddze.
Sok talányos, ironikus, humoros rajz, lap- és könyvillusztráció, varázslatos grafika fűződik Tettamanti Béla nemzetközi díjakkal is büszkélkedő grafikus művészhez, aki először formázza, rajzolja meg az acélt a plazmavágók segítségével.
Szanyi Borbála Derkovits-ösztöndíjas fiatal szobrásznő acélcsipkéivel légiessé teszi a masszív anyagot és tiszteleg a kézműves iparos hagyományok előtt.
A Szentendréről érkezett a jelentős művészeti díjakkal elismert Vincze Ottó, aki kritikus észrevételeket tesz fémlemezes térinstallációjával, tervével.
Collin Hope nagyon messziről érkezett, a „gyűrű földjéről”, a hihetetlen természeti szépségeiről híres, filmforgatásoktól hangos Új-Zélandról. Festett acél biomorfjai, szívformái egy kis maori motívumvilággal rajzolva igazán kuriózumok lesznek ezen a nyáron.
A Németországban élő és alkotó Kecskeméti Sándor kőszobrok után rendezi geometrikus rendszerbe acélos gondolatait, hogy újabb jeleket mutasson a műértőknek.
Ujj Zsuzsa kísérletező kedvű keramikusművészként az acélt sem a hagyományos módon közelíti, használja, csavarja, adja meg a végtelent.
Majoros Gyula a KASZ művészeti vezetőjeként technikai tanácsokkal segíti a többieket, de közben sajátos humorával, játszi könnyedséggel építi könnyűfém-acél kompozícióit. És persze zenélni is fog, hiszen az Uzgin Üver zenekar frontembere.
Lata Upadhyaya Angliában élő indiai művésznő természetből vett minták, organikus formák acélba álmodója. A több nemzetközi fórumot megjárt szobrásznő az acélszerkezet-gyártás melléktermékeit bravúros ügyességgel építi be alkotásaiba, kelti azokat életre.

Az alkotókat képzőművész hallgatók, Paráda Zoltán, Kosik Márk Titusz és Lipkovics Péter, segítik. Számukra tanulás is a munka, újabb fogásokat, ötleteket leshetnek el a tapasztaltabbaktól.

Köszönet a szponzoroknak, nélkülük nem ment volna!
Factory Creative Studio Kft.