Acélszobrászat logo
line
KÉSZ

Nemzetközi kapcsolatok

Művészet "határok nélkül"

A Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion bebizonyította, hogy érdemes a sok országot, tájat képviselő, számtalan irányzatot valló képzőművészt  az alkotó munka jegyében évről évre idecsalogatni.
A közös együttlétek alatt nemcsak a szakmaiságot ugyancsak erősítő baráti szálak fonódtak eggyé, hanem az is bebizonyosodott, hogy a különböző művészi irányzatok, látásmódok nem ellenfelei, hanem komplementerei egymásnak, együtt igazán erősek.
A résztvevők olyan festők és szobrászok, akiknek munkáiban „határok nélkül”, egybefonódva jelennek meg a különböző irányok: a figuratív és nonfiguratív, konceptuális és érzéki, ábrázoló és elvont képi gondolkodás világa. Ezt a sokszínűséget erősíti a különböző kultúrák egyedi, egymástól eltérő tradíciókra épülő szemléletmódja, alkalmazott szimbólumrendszere, sajátos technikái.

Az alkotótábor első külföldi résztvevőjét a 2005. évi  II. Acélszobrászati Szimpozion alkalmával köszönthettük a szerb Nedim Hadziahmetovic személyében. Az általa létrehozott, humort sem nélkülöző alkotások sokak kedvencévé vált. Az alkotótábor 2006-ra nemzetközivé nőtte ki magát és a sikeres kiállításoknak, valamint az ipari park nyújtotta páratlan lehetőségeknek köszönhetően sok művész versengett a részvételért. A kéthetes szakmai táborban a kilenc résztvevő között Tajvanból, Kanadából és Szerbiából érkező szobrászok, Tsai Kun-Lin, Norman White, valmint a már visszatérő vendégnek számító Nedim Hadziahmetovic  alkottak együtt a hazai művészekkel, s kezük munkája nyomán közel 60 alkotás született.
Az itt készült szobrok országszerte bemutatásra kerültek; a kecskeméti Nyári Fesztiválon, Budapesten az Újlipótvárosi Galériában és Győrben is megtekinthető volt a szimpozion alkotásaiból rendezett kiállítás.
A 2007. évi IV., immár nemzetközi hírű Acélszobrászati Szimpoziont komoly várakozások előzték meg. A táborra komoly volt az érdeklődés; a résztvevők között két újabb külföldi művészt is köszönthettünk: az izlandi Jóna Gudvardardóttir és a tajvani származású Liuo Po-Chun személyében. A közös alkotás során barátságok is szövődtek, s Liuo jóvoltából a magyar szobrászok egy része meghívást kapott Tajpejbe, egy művészeti találkozóra, ahol hazánkat képviselhették. 2008-ban az iráni Samira Sinai erősítette a nemzetközi alkotói sort, majd 2009-ben a Németországból érkezett Sibylle Burrer művészetével ismerkedhettünk meg az alkotótáborban.
A tábor sikerét igazolja, hogy a művészek azóta is tartják a kapcsolatot, így a különleges fémszobrok külföldön is bemutatkozhatnak hirdetve az innovatív művészeti kezdeményezések határok nélküli térhódítását.

 

 

 


 

Factory Creative Studio Kft.