A múzeumi kollégáinkkal elmegyünk egy jó kis csapatépítő túrára a Balatonra

Szobrászként végeztem tavaly egy képzésen és egy múzeumban dolgozom jelenleg. Már a suli mellett elkezdtem itt dolgozni, eleinte csak papírokat rendszereztem, apróbb munkákat bíztak rám, most már pedig van saját íróasztalom is az irodában. Emellett műhelyben is szoktam lenni, itt készítjük a szobrokat és egyéb tárgyakat. Elkezdtem újabban acélszobrászattal is foglalkozni, mert nagyon sok lehetőség rejlik ebben az anyagban. Eleinte kisebb szobrokat öntöttem ki formába acélból és így kezdtem kitapasztalni az anyag tulajdonságait. Nagyon élvezem a munkámat, mind a múzeumban, mind a műhelyben, mert nagyon változatos és kreatív, minden nap fedezek fel valami újat. Szeretem, hogy használhatom a saját képzelőerőmet is, nem mindig csak azt csinálom, amit mondanak.

A múzeumban kitaláltuk a kollégáimmal, hogy nyáron elmehetnénk együtt valami jó kis programot csinálni, hogy ezzel is erősítsük a csapatszellemet. A csapatépítő helyszínek között felmerült a paintball, a Balaton, különböző túrák, borkóstoló, röplabda és például az X boxozás is. Valamelyik kollégám hozta fel, hogy ha már a Balatonra mennénk, ő múlt nyáron vitorlázni volt egy kölcsönző cég által, akik szerveznek céges csapatépítő programokat is. Kivétel nélkül mindenki egyet értett abban, hogy ez nagyon jó ötlet, úgyhogy meg is szavaztuk a balatoni vitorlázást csapatépítő helyszínünkként. A kollégám, Sanyi, aki már volt ezzel a BalatonPro nevű céggel vitorlázni, újra felkereste az oldalukat, hogy megnézzük a szolgáltatásaikat. A BalatonPro egy komplex szolgáltatásokkal foglalkozó cég, akiknél bérelhetünk különböző létszámú csapatokra és különböző alkalmakra vitorláshajókat, de céges rendezvények lebonyolítását is vállalják.

A cég nagyon rugalmas a rendezvények terén, a programokat a csapattól és az igényektől függően alakíthatjuk, aszerint kapunk hajókat, hogy mik a terveink a csapatépítő programmal. Ha az a cél, hogy a csoport mindig együtt maradjon, akkor nagyobb hajót kapunk, amin mindenki elfér. Ha nem kikötés, hogy minden pillanatot együtt töltsünk, akkor feloszlunk 3-4 fős csapatokra és kisebb hajókat foglalunk el, így akár vitorlás alapoktatáson is részt tudunk venni. Ehhez szükséges az, hogy kevesebb fő tartózkodjon egyszerre a hajón, mert így mindenkivel fog tudni egyesével foglalkozni a kapitány. Ez a vitorlás alapoktatás nem felel meg egy szakoktató tematikai oktatásának, csupán csak arra szolgál, hogy az érdeklődők elsajátítsák az alapfogalmakat és a folyamatokat. Ennek során megtanulják a szélirányok neveit, a csomók megkötését, szélbe állást, a hajó irányban tartását, fordulást, kikötést és elindulást. Nagyon jó csapatépítő program lehet családoknak és kisebb csapatoknak, munkatársaknak egyaránt.

Sokan mondják, hogy a csapatépítő tréningek elengedhetetlenek ahhoz, hogy jól működő csapatszellem alakuljon ki, és nagyon jó alkalom arra, hogy a kollégák jobban megismerjék egymást és ezáltal nyitottabbak legyenek egymás iránt. A vitorlázás a Balatonon a legkedveltebb csapatépítő helyszínek közé tartozik, egyre több cég ismeri fel, hogy milyen jó kikapcsolódást tud ez nyújtani a csapatnak. A BalatonPro-nak vannak előre megírt programterveik is, de ezeket igény szerint tudjuk szabadon módosítani, hozzáadhatunk vagy el is vehetünk programokat. A vitorlás csapatépítés a legajánlottabb program, amin részt vehetünk náluk, mert számos lehetőség közül választhatunk és a csapatok mindig elégedetten, jókedvűen térnek haza a nap végén. A vitorlázáson kívül egyéb outdoor és indoor programokon is részt lehet venni. SUP csapatépítést is rendeznek, ami gyakorlatilag állószörf vagy állóevezés, amik segítségével szintén lehet ügyességi és gyorsasági versenyeket, játékokat rendezni. Ezen kívül sárkányhajózásra és evezésre is van lehetőség, de szárazföldi programokon is részt vehetünk: mondjuk egy quad túrán vagy akár indoor csapatépítő programokon.

Nekünk nagyon jó programnak tűnt a vitorlás csapatépítés, úgyhogy egyöntetűen azt választottuk meg. Mindenki nagyon szívesen részt vett az alapoktatáson is, úgyhogy megegyeztünk, hogy kisebb csapatokra oszlunk, és azt az időd nem töltjük teljesen együtt, de akkor is közel maradunk egymáshoz, valamint kikötünk Balatonfüreden, ahol elmegyünk közösen ebédelni és megbeszéljük a tapasztalatokat. Ez után pedig visszavitorlázunk Siófokra, ami során már csak élvezzük a vitorlázás élményét és a Balaton szépségét.