Művészeti kiállítás és autó olaj?

A férjemmel mindketten szeretjük a nem szokványos művészeti ágakat. Persze szeretünk járni hagyományos galériákba is, de a leginkább azokat kedveljük, ami a hétköznapi emberben alapvetően fel sem merülne, hogy ilyen dolgoknak rendeznek kiállítást. Gondolok itt például az újrahasznosított hulladékokból készült műalkotásokra vagy mondjuk az acélszobrászatra. Nekem személy szerint ez a kedvencem, de szerencsére a férjem is tud értékelni egy-egy szép acélszobrot. Néhány héttel ezelőtt olvastam a helyi napilapban, hogy a városunkban acélszobrászati kiállítást rendeznek. Nagyon megörültem ennek, mert legtöbbször elég sokat kell utazni, hogy megtekinthessünk egy-egy ilyen művészeti galériát. Ahogy olvastam, az acélszobrászat mellett más alkotások is bemutatásra kerülnek, így már a férjem is jobban lelkendezett a dolog iránt, mint eddig.

Számoltam a napokat, alig bírtam kivárni, hogy megérkezzen a vándorló művészeti tárlat a lakhelyünkre. Mikor elérkezett a megnyitó napja, a munkahelyemen alig tudtam odafigyelni, annyira izgatott voltam folyamatosan. A férjem viccelődött is velem, hogy nem sok embert látott még, aki ilyen furcsa dolgok miatt képes ennyire lelkesedni. De hát az igazat megvallva, sosem voltam olyan, mint a legtöbb ember, nekem mindig is a kicsit szokatlan tetszett inkább. Ahogy eljött az este, szépen felöltöztem, mint illik, kicsinosítottam magam, és a férjemnek is kerestem egy, az alkalomhoz illő öltözéket. Majd elindultunk.

A kiállítás a helyi kulturális központban volt, ami nemrég lett felújítva, így azt gondolom, méltó volt arra, hogy fogadjon egy ilyen különleges művészeti tárlatot. Ami meglepett, az az volt, hogy az egyes műalkotásoknál ott állt maga az alkotó is, és magyarázta, hogy mit kell tudni a saját művéről. Ez teljesen új és szokatlan volt számomra, mert ilyet korábban még nem tapasztaltam. A férjem pechére és az én örömömre leginkább acélszobrászati darabok voltak. Az egyik kiállított mű egy versenyautó volt, ami a párom figyelmét megragadta, ugyanis odáig van és vissza az autókért. Ezt meg is osztotta a szobrásszal, aki hasonló véleményen volt. Ekkor ez lett az új téma közöttük, én pedig kissé háttérbe szorultam, de nem bántam, mert láttam, milyen jót beszélgetnek.

Arról kezdett a férjem beszélni, hogy nagyon szereti az autóját, ami nem egy mai darab, viszont még mindig kiszolgálja egészen jól. De egyre több problémája akad azzal, hogy nem találja meg a megfelelő olajat, ami jó lenne az autóba. Erre a művész teljes megértéssel felelt, hogy ha valaki, akkor ő tudja, milyen rossz tud ez lenni, mert az olajokkal megjárta már a hadak útját. Hosszas keresgélés után talált rá a castrol edge nevű olajra, és végre rálelt a tökéletes megoldásra ezzel. Valószínűleg elég érdekes arcot vághattam, mert a szobrász és a férjem is látta rajtam, hogy az egész némi magyarázatot követel részemről. Mentségemre legyen mondva, hogy nem értek az autó műszaki dolgaihoz, de őszintén szólva sose érdekelt igazán.

castrol edge

Mint később megtudtam, az olaj az autóban többféle funkciót is betölt. Egyrészt olyan ez, mint az emberi szervezet számára a vér: a megfelelő működéshez elengedhetetlen. Másrészt mivel folyamatosan súrlódnak egymáson az alkatrészek, nem kell hozzá nagy szakértőnek lenni, hogy felfogjuk, hogy ha nincs semmilyen köztes anyag ami ezt megakadályozná, akkor nagyon gyorsan elkopnának. De szerencsére az okosok feltalálták a motorolajat, ami segít ennek a kiküszöbölésében. Emellett még védi a motort a korrodálódástól, ami szintén nem lenne túl előnyös. Ezt az olajat viszont bizonyos időközönként cserélni kell, hogy semmi fennakadás ne történjen az autó használata során. Valószínűleg mindannyiunknak van legalább gyermekkorából egy olyan emléke, mikor a család nyaralni indult, és nem tudott annyi idő alatt odaérni a célhoz, mint ahogy szerette volna, mert gond volt az autóval. Nekem sajnos számos ilyen élményem van, és az maradt meg a leginkább, hogy gyerekként nem értettem, hogy miért olyan fontos az a fránya olaj, hogy ne tudjunk időben odaérni a vakáció helyszínére.

Arra a kérdésemre, hogy a motorolajat mikor kell kicserélni, nemes egyszerűséggel azt felelte a két autóbolond, hogy amikor elhasználódik. No de azt én, a “sarlatán” honnan fogom tudni? Pont emiatt, hogy elkerüljék a használt olajjal való közlekedést, bevezették azt, hogy bizonyos periódus után cserélnek olajat. Ez általában évente, illetve kétévente következik be, és ilyenkor az olaj mellett az olajszűrőt is le szokták cserélni a gondok megelőzése végett. Manapság azonban kifejlesztettek olyan fajtákat is, amik jóval hosszabb élettartamúak, mint átlagos társaik. Ilyenkor akár 50 000 km-t is meg lehet tenni anélkül, hogy az autót szervizbe kellene vinni azért, hogy kicseréljék az olajat benne. Ha nem történik meg időben a csere, akkor a cseppfolyós halmazállapotú, aranyszínű olajból könnyen egy fekete, sáros anyag jöhet létre. Mivel a fejlesztők nem úgy tervezték az autókat, hogy rendesen tudjanak működni ilyen esetekben is, könnyen lehet, hogy ez alkatrészek kopásához vezet, vagy ha nagyon előrehaladott az olaj elhasználtsága, akkor komolyabb problémákat is tud okozni.

A Castrol márka azonban nem csak autókba való olajokat gyárt, hanem más termékeket is. A szobrász elmondása szerint neki annyira bejöttek, hogy már csak Castrol márkájú termékeket hajlandó vásárolni az autójába. Ugyan vannak olcsóbbak is a piacon, szerinte nem érdemes több olcsó, silányabb minőségű termékkel kísérletezni, mert ha megveszünk sok rosszat, akkor már anyagilag rosszabbul járunk, mint ha eredetileg megvettük volna a drágább, de jó minőségűt.

A biztos, hogy életemben nem beszélgettem még ennyi autó műszaki dolgokról. Nem mondom, hogy annyira felkeltette az érdeklődésem, hogy ezek után én is beleássam magam a témába, de azt nem bánom, hogy ilyen téren szereztem némi tudást, és nem bámulok csak, ha erről van szó, mint borjú az új kapura. Szinte alig tudtam a férjemmel végigmenni a tárlaton, annyira haza akart már érni, hogy minél hamarabb ellátogasson arra a weboldalra, amit a szobrász ajánlott neki. Kicsit aggódtam emiatt, mert ismerve őt tudtam, hogy be fog lelkesedni a sok termék láttán, és mindent össze fog vásárolni, ami tetszik neki, ezért óva intettem ettől a pénztárcánk védelme érdekében. Sok mindent megéltem már hasonló művészeti kiállításokon, de azt sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy ilyen helyen fogok kiművelődni a motorolajokról és azok cseréjének fontosságáról. Mindenesetre az biztos, hogy a férjem végre önfeledten élvezett egy acélszobrászati kiállítást, igaz, nem pont úgy, ahogy azt én szerettem volna. De hát valahol el kell kezdeni.

De nem csak abból profitáltunk, hogy a szobrász ajánlotta azt az olajat az autónkba, ami végül a legjobban bevált, hanem jó barátságot is kötöttünk. Így amikor ránézek a castrol edge olajra, az jut eszembe, hogy ennek a terméknek köszönhetünk egy nagyon jó új barátságot.