Új szintre emeltem a szobrászatot a napelemekkel

Nagyon boldoggá tesz, hogy a szenvedélyem és a hobbim lehet a munkám; hihetetlenül szerencsés fickónak tartom magam. Elégedett is vagyok az életemmel, de azért nem teljesen. Nem csak a mostanában olyan hangsúlyos klímaválság és klímaszorongás miatt jár egyre többet az eszem a környezetvédelmen. Még gyerekkoromból hozom magammal, hogy mindig csak annyit vegyek el, amennyire feltétlenül szükségem van. A műhelyben bizony sok áramot használok, főleg az acélszobrok készítésekor.

Van egy kedves vevőm, aki már évek óta jár vissza hozzám; a házának már minden egyes szobájában van legalább egy munkám. Nagyon jókat szoktunk beszélgetni, amikor bejön leadni egy megrendelést vagy szemügyre veszi az elkészült művet. A magánéletéről nem árult el sokat, de ahogy a történeteiből kivettem, egy családi házban lakik a férjével és három fiával. Utolsó találkozásunk alkalmával igencsak meglepett; amikor elmondtam neki, mi nyomja a szívemet és tanácsot kértem tőle, hogyan tudnék környezetbarát módon élni és dolgozni, kész válasza volt. Elmesélte, hogy nem is olyan régen nekik is hasonló vágyaik voltak és a megoldás a napelemes rendszer felszerelése lett. Egyből ajánlott is egy honlapot, ahol tájékozódni tudok a napelemekről.

A (számomra) meglepő ötletet fontolgattam egész este, de egy részlet nem hagyott nyugodni. A napelem méretek nyilván különböznek; elég lesz-e nekem egy napelemes rendszer a műhely és a ház áramszükségleteinek kielégítésére? Bevallom őszintén, nem vagyok nagyon otthon a műszaki dolgokban, így gőzöm sem volt, mekkora napelemek kaphatók és honnan tudom, nekem mekkorára van szükségem.

Így őrlődtem vacsora közben is. Mindenképpen utána akartam nézni ennek a dolognak részletesen, úgyhogy megnéztem az ajánlott honlapot. Már két perc után belopta magát a szívembe, ugyanis érthetően elmagyarázta a napelemek működését. Így már egyszerűbbnek tűnt az egész helyzet és kezdtem egyre magabiztosabban görgetni a weboldalt. Hamar megtudtam azt is, milyen egy hálózatra csatlakoztatott rendszer, illetve a napelemes rendszer árának megtérüléséről is meggyőződhettem. Magamnak is alig mertem bevallani, de elhatározásra jutottam. Nem akartam elsietni a dolgot, így biztos, ami biztos, aludtam rá egyet.

Mivel reggelre nem változott a véleményem, rendkívül egyszerűen, a honlapon keresztül kértem is árajánlatot. Izgatottan vártam a fejleményeket.

Az ezt követő időszakról csak nagy vonalakban tudok nyilatkozni, ugyanis annyira gyorsan követték egymást a lépések, hogy mire feleszméltem, már a házam tetején virítottak a napelemek. A papírmunka is zökkenőmentesen ment, rengeteg segítséget kaptam benne. Mindössze egyetlen nap alatt fel lettek szerelve a napelemek, így az ötlet megszületésétől számított igencsak rövid időn belül büszke lehettem magamra. Tettem valamit magamért, hiszen nem kevés pénzt spórolok meg havonta, ugyanis nem kell villanyszámlát fizetnem. És tettem valamit a bolygónkért is, hogy még sok generáció élvezhesse, amit a természet kínál.